Kun vene saapui kotisatamaan, alkoi varusteiden hankinta.
Ensimmäisenä ostoslistalla oli lämmitin. Veneessä oli keulakajuutassa sähköpatteri, mikä oli varmaan OK Ranskassa, koska vene makasi sähköistetyssä satamassa valtaosan ajastaan. Ajotuntejahan kertyi edelliselle omistajalle vain n. 190 seitsemän vuoden aikana.
Lämmittimen hankinnassa halusimme suosia suomalaista, siten Webasto, Ebersprächer ja edullinen Planar jäivät pois laskuista. Vaihtoehdoiksi valikoituivat siten Wallas ja Safire. Päätös loppujen lopuksi oli Safire 3200 Di, koska Safiresta olin kuullut eniten positiivista palautetta. Edellisessä veneessämme oli Wallas 2400 petrolilämmitin. Sen toiminnassa ei ollut valitettavaa. Tällä kertaa valinta meni Safiren eduksi. Asennuksesta kerron myöhemmin.
Köydet menivät uusiksi, koska vanhat köydet olivat kuluneet ja mielestäni liian pienet. Satamaköysiksi valitsin Roblinen Monte Carlo 16 mm köydet (5*6 m). Köysien päissä on silmukka, jonka voi pujottaa esim. paalun ympäri. Useimmiten silmukassa on avoin hakanen, jolla on hyvä kiinnittyä metallirenkaisiin.
Veneen keulassa on sähköinen ankkuripeli, jossa on kettinkiä ja köyttä. Ankkurina on n. 15 kg ankkuri (uskoakseni Brittany-merkkinen). Suomessa usein kuitenkin tarvitaan peräankkuria. Alunperin olin ajatellut ostaa Lewmar Delta 10 kg -ankkurin, mutta nuukuus iski tässä kohtaa. Ostin Turun Nautikulman myymän Bruce -tyyppisen ankkurin. Kokemukseni Bruce -tyyppisestä olivat hyviä suomalaisissa mutapohjissa. Ankkuriköydessä päädyin Roblinen 16 mm köyteen, jossa 1/3 köydestä on lyijypainolla. Mukavuuden vuoksi jätän kettingin ankkurin ja köyden välistä pois. Nähtäväksi jää, riittääkö lyijypaino, vai pitääkö lisätä 3 m kettinkiä vielä.
Poijuhaassa päädyin ruotsalaiseen Boj-grip -poijuhakaan. Syitä on kaksi: 1) Sen voi lyödä poijun lenkkiin kiinni ilman minkään vivun vetoa tai vapautusta 2) Veneemme köydet tulevat reunalistan (tiikkiä) läpi avotilan sisäpuolelle (vene tehty avomerikalastukseen), ja Boj-gripin voi kiinnittää lukittavalla hakasella köyden päähän. Hyvänä kakkosena oli Arifinnin poijuhaka, mutta halusin tällä kertaa kokeilla ruotsalaisten innovaatiota.
Poijuhaan köydeksi tilasin Skruvat.fi:stä (sieltä tilasin myös poijuhaan) palmikoitua 8-lyötyä köyttä. 50 m 16-millistä köyttä, josta otin 25 m poijuhakaan ja lopuista tein kaksi yli kymmenenmetristä varaköyttä. Palmikoidun köyden spleissaaminen onkin hyvä haaste niille, joille perinteinen 3-lyöty on liian tuttua. Hyviä ohjeita löytyy netistä - itse spleissasin Samson-nimisen köysitalon ohjeiden mukaan (Google: Samson splicing instructions). Palmikoitu köysi on siitä hyvä, ettei se sekaannu helposti.
Katsastusta varten piti hommata kaikenlaista. Pelastusrenkaan ja heittoliinan uusin Turun Nautikulmassa (Maritimilla näytti olevan samanlainen) kovamuovisella hevosenkengällä, jossa on Solas-hyväksytyt heijastimet. Pelastusrenkaaseen kiinnitettävän led-valon ostin Marineasta.
Merikortit, harppi ja kolmio piti hankkia. Taskulamppuna kokeilen Bilteman 600 lumenin led-lamppua. Toistaiseksi se on toiminut moitteetta. Hinta 19,99 EUR.
Veneliikenteen säädökset 2015 ostin päivää ennen katsastusta.
Hakuvaloksi ostin Night Blaster -merkkisen tupakansytytinpistorasiaan kytkettävän mallin.
Kiikariksi halusin suuntimakompassilla varustetun mallin. Moni sanoo, että kompassista ei ole hyötyä, mutta halusin kokeilla, miten suuntimien otto kiikarikompassilla onnistuu. Lopulta päädyin mm. Motonetin myymän Pentax Marine 7x50 kompassikiikarin. Samalla reissulla kokeilin kaupassa Steiner Navigatoria, jonka olin kokeilun jälkeen melkein valmis ostamaan. Pidin pääni, ja otin kompassikiikarin. Olin aiemmin kokeillu myös Bilteman kompassimerikiikaria (hintaluokka noin 100 EUR), ja kyllä niidenkin kanssa olisi varmaan pärjännyt.
Karttaplotteriin ostin Itämeren C-Map Max -kortin. Aikaisemmassa veneessäni käytin Navionicsin karttoja. Saa nähdä, kumpi miellyttää enemmän. Plotterina on Lorenz -merkkinen, joka on vähemmän Suomessa tunnettu, mutta ihan OK. Samaan näyttöön on tuotu piirtävä kaiku ja tutka.
Rekisteritarrat tilasin Veneteipit Rikala -nimisestä paikasta, ei valittamista.
Olisikohan tässä kaikki? Rahaa on palanut tuhansia EURoja ... Palaan asiaan, jos jotain unohtui.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti