tiistai 9. elokuuta 2016

Makeavesijärjestelmän paisuntasäiliö

Kesällä 2016 kuvittelin veneemme olevan täydellisessä iskussa!

Kesälomamatkalla aloin kuitenkin ihmetellä pientä vesimäärää (makea vesi) lähellä vesipumppuja. Aluksi uskottelin itselleni niiden olevan sadevesiä, mutta jossain vaiheessa päätin kömpiä avotilan lokeroon, ja löysin todellisen syyn: Makeavesijärjestelmän paisuntasäiliö tiputtelee.

Ensiavuksi ostin paketin vaippoja. Paisuntasäiliö tyhjeni hiljalleen, joten vesimäärä ei ollut suuri. Paisuntasäiliö tasaa veden virtausta ja mahdollistaa pienen vesimäärän valuttamisen hanasta ilman, että vesipumppu käynnistyy.

Veneen ensiasennussäiliö oli ns. kalvollinen paisuntasäiliö. Säiliön päällä on auton renkaan venttiilin näköinen venttiili, josta vastapainetta voi ymmärtääkseni säätää. Ongelmana oli, että alhaalla oli metallikierre ja muovinen T-kappale. Ajan kuluessa metallinen kierre oli joutunut korroosion uhriksi ja vettä tiputteli liitoskohdasta. Loman painaessa päälle, päätin uusia paisuntasäiliön...

Alkuperäinen kalvollinen paisuntasäiliö. Vaippa alla keräämässä vuotavaa vettä!

Nauvossa on ainakin kaksi venetarvikeliikettä rannassa. CaptainsShopissa paisuntasäiliötä ei ollut, ja rahti Espoosta oli jo lähtenyt. Lähellä satamaa rannasta päin katsoessa oikealla puolella huomasin keltaisen talon kellarikerroksessa toisen venetarvikeliikkeen, jonka nimeä en nyt muista. Siellä sanottiin, että seuraaavaksi aamuksi saavat Raisiosta paisuntasäiliön, hinta 35 EUR.

Seuraavana aamuna klo 10 sainkin uuden säiliön. Rakenteeltaan se oli yksinkertaisempi, käytännössä muovipullo, jossa ilma puristuu ja aiheuttaa vastapaineen. Päällä on ilmaruuvi, jonka avaamalla voi ennen talvea tyhjentää järjestelmää. Ehkä siitä voi puhaltaa pientä paineilmaakin, jotta saa makeavesijärjestelmän kylmävesipuolen tyhjäksi?


Uusi kalvoton paisuntasäiliö - Yksinkertainen, mutta toimiva!
Asennus oli nopea juttu. Asensin uuden paisuntasäiliön olemassaoleviin nippusiteisiin. Säiliön voi myös ruuvata seinään. Pumpulta tulevan letkun ja paisuntasäiliöstä lähtevän letkun kiinnitin myös vanhoilla hieman liian isoilla letkunkiristimillä kiinni... Ja homma oli valmis!

Siihen loppui vaippojen vaihto! Käytössä en ole huomannut suurta eroa vanhaan verrattuna. Mikäli haluaisi merkittävää parannusta järjestelmään pitäisi varmaan hankkia reilusti isompi kalvollinen paisuntasäiliö, jolloin reservi olisi suurempi. Meille tämäkin ratkaisu on riittävän hyvä!

Tarinan opetus: Veneessä on aina jotain fiksattavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti